ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΘΥΜΑΙΝΑ

Ο οικισμός της Θύμαινας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει 130 κατοίκους. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με τα σπίτια να ξεκινάνε από την παραλία και να φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα υψόμετρο.

Στο εσωτερικό του οικισμού τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, μικροί κήποι και οι γεμάτες από λουλούδια αυλές προσδίδουν μια μοναδική γραφικότητα.

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει η πλατεία του νησιού με τον επιβλητικό πλάτανο και μια φυσική πηγή νερού. Λίγο πιο κάτω από την πλατεία υπάρχουν συγκεντρωμένα το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, το Κ.Ε.Π  το αγροτικό ιατρείο και η κύρια εκκλησία του οικισμού, ο Αγιος Γεώργιος.

Στον οικισμό της Θύμαινας υπάρχουν λιγοστά ενοικιαζόμενα δωμάτια, δυο μικρά παντοπωλεία και δυο παραδοσιακά καφενεία στα οποία μπορείτε να γευτείτε ποικιλία μεζέδων και θαλασσινών.

 

ΚΕΡΑΜΙΔΟΥ

Ο οικισμός της Κεραμιδούς βρίσκεται σε έναν γραφικό όρμο λίγο νοτιότερα απο τον οικισμό της Θύμαινας. Προστατευμένη απο σχεδόν όλους τους ανέμους, ο κόλπος της προφυλάσσει αρκετά αγκυροβολημένα ψαροκάικα, τα οποία μαζί με δυο παραλίες με γέρικα αρμυρίκια και τα λιγοστά σπίτια συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό.

Η Κεραμιδού πήρε το όνομα της απο ένα πλοίο γεμάτο κεραμίδια που ναυάγησε στον μικρό όρμο τα τέλη του 18ου αιώνα. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κατόπιν υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας το 2015 εντόπισε και κατεγραψε το εν λόγω ναυάγιο, ανελκύοντας δείγματα απο τον βυθό για περαιτέρω ανάλυση και τεκμηρίωση.

Η Κεραμιδού παρά τα λίγα σπίτια και τους 7 κατοίκους της (απογραφή 2011) είναι αρκετά δημοφιλής. Τους καλοκαιρινούς μήνες τουριστικά επιβατικά αλλά και ιδιωτικά σκάφη επισκέπτονται τον υπήνεμο κόλπο καθημερινά για να απολαυσουν το γαλήνιο τοπίο. Ο επισκέπτης εκτός απο κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της Κεραμιδούς έχει την δυνατότητα  να φάει ολόφρεσκα ψάρια και αστακούς, ντόπιο κατσικάκι και πολλους μεζέδες στην τοπική ταβέρνα, λίγα μέτρα απο το κύμα.

Η Κεραμιδού έχει 3 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ >