ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Παραλία Θύμαινας:

Λίγα μέτρα αριστερά από το μικρό λιμάνι υπάρχει η βοτσαλωτή παραλία του νησιού που μαζεύει καθημερινά την πλειοψηφία των ντόπιων τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πεντακάθαρη θάλασσα και τα αγκυροβολημένα ψαροκάικα συνθέτουν μια πολύ όμορφη εικόνα. Ακριβώς πάνω στην παραλία υπάρχει καντίνα που σερβίρονται καφέδες, αναψυκτικά, παγωτα, ποτά αλλά και μεζέδες. Η παραλία της Θύμαινας είναι μία καλη λύση για όποιον επισκέπτη δεν έχει χρόνο να περπατήσει για να αναζητήσει μια πιο έρημη παραλία. Τα μαγαζιά που υπάρχουν τριγύρω της προσδίδουν ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Βλυχάδι:

Το Βλυχάδι είναι μια πολύ μικρή παραλία 100 μέτρα βορειότερα από το λιμάνι της Θύμαινας και ο επισκέπτης μπορεί να πάει εκεί με τα πόδια. Η παραλία  έχει ψιλό βότσαλο και το μήκος της είναι λίγα μόλις μέτρα. Είναι μια καλή επιλογή για τον επισκέπτη που επιθυμεί κάτι πιο ήρεμο αλλά δεν θέλει να απομακρυνθεί πολύ από τον οικισμό.

Μερτσίνι:

Περίπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορία από το λιμάνι της Θύμαινας υπάρχει η παραλία Μερτσίνι. Η παραλία είναι μικρή, βοτσαλωτή και νερά αρκετά δροσερά μιας και ακριβώς από πάνω υπάρχει φυσική πηγή νερού από την οποία μάλιστα υδροδοτείται και ο οικισμός της Θύμαινας. Η ακτή τριγύρω από την παραλία είναι βραχώδης.

Φωκοσπηλιά:

Η Φωκοσπηλιά είναι μια παραθαλάσσια σπηλιά εντός της οποίας υπάρχει βοτσαλωτή παραλία μήκους 15 μέτρων. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί στα τοιχώματα της σπηλιάς είναι εντυπωσιακοί και οι παράπλευρες μικρότερες σπηλιές εντός της μεγάλης σπηλιάς δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία εντός της σπηλιάς είναι χαμηλή μιας και οι ακτίνες του ηλίου δεν φτάνουν ποτέ μέχρι το βαθύ εσωτερικό της.

Ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει την είσοδο της σπηλιάς περπατώντας περίπου 30 λεπτά από τον κεντρικό οικισμό του νησιού και μετά να κολυμπήσει ως την μικρή παραλία στο εσωτερικό της. Τα σκάφη προτείνεται να αγκυροβολούν έξω από την Φωκοσπηλιά τόσο για την ασφάλεια τους όσο και την αποφυγή διατάραξης της ηρεμίας αυτού του όμορφου σημείου.

Ψιλή Άμμος:

Η Ψιλή Άμμος είναι μια αμμώδης παραλία και απέχει από τον οικισμό της Θύμαινας περίπου 35 λεπτά με τα πόδια. Στην παραλία υπάρχει μια μικρή σπασμένη προβλήτα που όμως μπορεί να προσδέσει άνετα ένα σκάφος μέχρι 8 μέτρων. Ακριβώς πίσω από την παραλία υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με έναν όμορφο προαύλειο χώρο. Η παραλία κοιτάει ανατολικά και έχει θέα το νησί των Φούρνων.

Άγιο Νικολάκι:

Το Άγιο Νικολάκι, βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Θύμαινας στον υπήνεμο όρμο του Λιμνιώνα. Μερικά καλύβια και η ομώνυμη εκκλησία με την μεγάλη αυλή πάνω στο κύμα συνθέτουν ένα γραφικό  τοπίο.  Ένα μεγάλο αρμυρίκι στην αυλή της εκκλησίας μπορεί να προσφέρει τον απαραίτητο  ίσκιο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Παραδίπλα υπάρχει ένα μικρό κελί, πάντα ανοικτό για τους επισκέπτες,  εντός του οποίου υπάρχει πηγάδι με γλυφό νερό καθώς και καφές, ζάχαρη και γκαζάκι για να φτιάχνουν οι ψαράδες και οι επισκέπτες τον καφέ τους.

Απέναντι από την παραλία του Άγιου Νικόλα ορθώνεται η επιβλητική νησίδα Θυμαινάκι που παρά την μικρή έκταση του φτάνει σε υψόμετρο τα 130 μέτρα.

Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τον Αγιο Νικόλα μπορεί να περπατήσει περίπου 55 λεπτά τον χωματόδρομο που ξεκινάει από το χωριό και καταλήγει πάνω από τον γραφικό κόλπο είτε να χρησιμοποιήσει αμάξι η μηχανάκι για την ίδια διαδρομή.

Φυσικά οι έχοντες σκάφη έχουν το προνόμιο να προσδέσουν ακριβώς δίπλα στην παραλία στην μικρή προβλήτα του όρμου.

Καριώτικο:

Το Καριώτικο είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία της Θύμαινας τόσο σε μήκος όσο και σε πλάτος. Μεγάλα αρμυρίκια στην ακτή παρέχουν αρκετό ίσκιο για τον επισκέπτη. Στο Καριώτικο δεν καταλήγει κάποιος δρόμος παρά μόνο μονοπάτια. Τα μονοπάτια αυτά είναι επαρκώς σηματοδοτημένα με κόκκινη μπογιά και ορειβατικούς κούκους για την διευκόλυνση του πεζοπόρου.

Το μειονέκτημα της παραλίας του Καριώτικου είναι οι μεγάλες κροκάλες και πέτρες κατά την είσοδο στο νερό.  Επίσης οι βορειοδυτικοί άνεμοι, που είναι εκτεθειμένη η παραλία, ξεβράζουν στην παραλία συνεχώς πολλά φερτά σκουπίδια και επιπλέοντα υλικά όπως κορμούς και ξύλα.

Κλεφτολίμανο:

Το αθέατο Κλεφτολίμανο είναι η μοναδική παραλία που υπάρχει στην απόκρημνη νότια Θύμαινα. Η δυσκολία στον εντοπισμό του εξηγεί από πού πήρε το όνομα του, μιας και όπως είναι προφανές αποτέλεσε πειρατικό λημέρι λόγω της θέσης του. Προστατευμένο σχεδόν από όλους τους καιρούς συνεχίζει να παρέχει ένα ασφαλές αραξοβόλι στους ντόπιους ψαράδες αλλά και τα τουριστικά σκάφη.

Η μικρή ονειρική παραλία λίγων μέτρων με το μεγάλο αρμυρίκι, ανάμεσα στην απόκρημνη και αφιλόξενη ακτογραμμη της νότιας Θύμαινας μοιάζει σαν όαση στην έρημο. Το τοπίο γαλήνιο με μοναδικούς ήχους τα κελαηδίσματα από τις πέρδικες και τα κουδούνια από τα αγριοκάτσικα σε κάνουν να ξεχνάς κάθε πρόβλημα και να γίνεσαι ένα με μία αρχέγονη φύση.

Για όσους δεν διαθέτουν σκάφος μπορούν να προσεγγίσουν το Κλεφτολίμανο με τα πόδια ύστερα από πεζοπορία περίπου μιας ώρας από τον οικισμό της Θύμαινας.

Νεράκι

Το Νεράκι είναι μια μικροσκοπική παραλία στην νοτιοανατολική πλευρά της Θύμαινας με κρυστάλλινα νερά και χοντρά πολύχρωμα βότσαλα. Στην παραλία αυτή η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος το οποίο θα πρέπει να αγκυροβολήσει αφού δεν υπάρχει προβλήτα πρόσδεσης. Η μικρή παραλία στην απόκρημνη ακτή είναι ένα σημείο απομόνωσης ακόμα και κατά περίοδο τουριστικής αιχμής του καλοκαιριού.

Λάκκος

Ο Λάκκος είναι ένας γραφικός όρμος με τρεις μικρές παραλίες. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από ένα ευδιάκριτο και βατό μονοπάτι 5 λεπτών από την διπλανή Κεραμιδού. Τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά του σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεται σε κάποιο μέρος εξωτικό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Λάκκου είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα μελτέμια χτυπούν το νησί, ο όρμος είναι απόλυτα προστατευμένος από τους βοριάδες και τα νερά παραμένουν γαλήνια ακόμα και αν λίγο παραέξω τα μποφώρ έιναι πολλά.

Κεραμιδού:

Η Κεραμιδού είναι η μεγαλύτερη και η πιο δημοφιλής παραλία της Θύμαινας. Πήρε το όνομα της από ένα πλοίο γεμάτο κεραμίδια που βυθίστηκε στον μικρό όρμο τον 18ο αιώνα. Βρίσκεται σε έναν προστατευμένο κόλπο από τους βοριάδες και έχοντας την βραχονησίδα της Κησιριάς απέναντι, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε λίμνη. Αρκετά αγκυροβολημένα ψαροκάικα ενισχύουν την γραφικότητα της περιοχής.

Τα μεγάλα αρμυρίκια παρέχουν τον απαραίτητο ίσκιο και η ταβέρνα της Νίκης με τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη του επισκέπτη από καφέδες, σπιτική τυρόπιτα και παγωτά μέχρι φρέσκα ψάρια, ντόπιο κατσικάκι και μαγειρευτά φαγητά. Η αμμώδης παραλία ξεπερνάει τα 100 μέτρα.

Πρόσβαση: Η Κεραμιδού έχει 2 προβλήτες στις οποίες τα σκάφη μπορούν να δέσουν με ασφάλεια. Επίσης συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 2 χιλιομέτρων με τον οικισμό της Θύμαινας. Με τα πόδια η απόσταση από τον οικισμό της Θύμαινας είναι περίπου 20 λεπτά.

Από τους Φούρνους μεταφέρονται καθημερινά  επισκέπτες στην Κεραμιδού με το τοπικό θαλάσσιο ταξί  «Άγιος Νικόλαος» με καπετάνιο τον Λευτέρη Κοτταρά.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ >