ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΞΩΚΛΗΣΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Δίκλιτη Εκκλησία. Αποτελεί τον ενοριακό ναό του χωριού. Πρώτα χτίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου και αργότερα, για άγνωστους λόγους, ο ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.Στο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου υπάρχει η χρονολογία 1894, αλλά θεωρείται μεταγενέστερο του ναού.Το τέμπλο είναι ξύλινο , διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις λουλουδιών. Το ιερό είναι ευρύχωρο και η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε κυλινδρική βάση.

Στην Εκκλησία της Ύψωσης του Σταυρού, το τέμπλο είναι κτιστό και έχει σχεδόν το ίδιο τελείωμα με τον άλλο ναό. Υπάρχουν παλιές εικόνες στο Δωδεκάορτο (λείπει μία), ενώ άλλες εικόνες  του τέμπλου είναι τοποθετημένες σε εσοχές  που σχηματίζονται και είναι έργο της Ιεράς Σκήτης Αγίου Μάρκου 1911.Τα δύο ιερά επικοινωνούν μεταξύ τους.
Στον κυρίως ναό υπάρχει Δεσποτικό με την εικόνα του Αρχιερέας (1971), ενώ στο θόλο υπάρχει ανάγλυφη διακόσμηση με λουλούδια, μαργαρίτες, αστέρια και τμήματα αυτών βρίσκονται και στο τέμπλο δίπλα και κάτω από τις εικόνες.

ΑΪ ΝΙΚΟΛΑΚΙ
Βρίσκεται στην τοποθεσία «Λιμνιώνας», βόρεια της Θύμαινας προς την πλευρά της Ικαρίας. Χτίστηκε το 1958 με πρωτοβουλία Εμμ. Μαυρίκη/Αν. Σινιά, με τις συνδρομές των απλών πιστών του νησιού της Θύμαινας και μερικών Ικαριωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εκσκαφή των θεμελίων βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, τούβλα και κεραμίδια. Τα ευρήματα δηλώνουν την ύπαρξη παλαιότερου ναού, κάτι που αναφέρεται και σε χειρόγραφο της Πάτμου του 1863.
Το τέμπλο είναι χτιστό και καταλήγει σε καμπύλες. Στη μεσαία υπάρχει Σταύρός και κάτω ένα μάτι. Λείπουν οι εικόνες του Δωδεκάορτου και στη θέση τους υπάρχουν  πέντε εικόνες αγίων μικρού σχήματος.
Οι εικόνες του τέμπλου είναι μεγάλες φορητές τοποθετημένες σε εσοχές, της εποχής του ’60. Εντύπωση προκαλεί η εικόνα του προδρόμου με το χιτώνα και το εκφραστικό πρόσωπό του.
Στο ιερό υπάρχουν ελάχιστες εικόνες.
Στον κυρίως ναό υπάρχουν εικόνες διακοσμημένες με κοχύλια, ενώ σε ένα παράθυρο είναι τοποθετημένες αρκετές εικόνες, κυρίως του Αγίου Νικολάου.
Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου και οι επισκέπτες μπορούν
κάτω από τον ίσκιο των δένδρων και τα τσιμεντένια τραπέζια να απολαύσουν μεζέδες, φαγητά και να χορέψουν.

 ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Βρίσκεται στη θέση «Τσίμπες», νότια της Θύμαινας, σε υψόμετρο 180 μέτρων.
Η ανέγερση του μικρού αυτού εξωκκλησιού έγινε μεταξύ των ετών 1954 – 1960
Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει απο την περιοχή Καμπος. Στον αυλιο χώρο υπάρχει τσιμεντένια δεξαμενή νερού και ένα μικρό κελί που μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί και να απολαύσει ανατολικά την θέα προς το νησί των Φούρνων και νοτιότερα την Πάτμο, τους Αρκιούς, το Μαράθι και τους Λειψούς.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (θέση κάβος Θύμαινας)
Η επιβλητική αυτή εκκλησία που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του κάβου απέναντι απο τον οικισμό της Θύμαινας χτίστηκε το 1998 από τον Εμμανουήλ Μελιγκάρη και την σύζηγο του Αντωνία στη μνήμη του γιου τους
Δημήτρη Μελιγκάρη που απεβίωσε σε ηλικία 21 ετών απο τροχαίο ατύχημα.
Η εκκλησία έχει ένα τεράστιο αύλιο χώρο όπου υπάρχει ένα τριπλό χτιστό καμπαναριό με καμάρες και λίγα μέτρα πιο πέρα το μνήμα του Δημητρίου Μελιγκάρη τοποθετημένο σε τέτοια θέση ώστε να κοιτάζει τον οικισμό της Θύμαινας που τόσο αγαπούσε.
Εσωτερικά ο ναός κοσμήται με εντυπωσιακές αγιογραφίες οι οποίες έγιναν απο δωρεες συγγενών και φίλων της οικογένειας Μελιγκάρη. Η εκκλησία πανηγυρίζει του Αγίου Δημητρίου. Οποιοσδήποτε επισκέπτης της Θύμαινας αξίζει να επισκεφτεί την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου απο κοντά τόσο για την όμορφη θέα όσο και την επιβλητική κατασκευή της και την ιστορία της.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (θέση Ψιλή Άμμος)
Η γραφική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή Ψιλή Άμμος χτίστηκε απο τον Δημήτρη Μαρκάκη. Στον περίγυρο υπάρχουν φυτεμένα δέντρα και ένα μικρό κελί. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου γλινεται λειτουργία και παρέχονται εδέσματα και ποτά στους επισκέπτες.
Απέχει μόλις λίγα μέτρα απο την παραλία.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΞΩΚΛΗΣΙΑ
Στην Θύμαινα υπάρχουν μερικές ακόμα εκκλησίες όπως ο Άγιος Θεολόγος στην θέση καλυβάκι, Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κεραμιδού αλλά και πάμπολα όμορφα μικρότερα ξωκλήσια ή προσκυνητάρια σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες απο όλες τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια εδώ.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ >