ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η Θύμαινα έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, που διασχίζουν το νησί απο άκρη σε άκρη αποκαλύπτοντας μοναδικές διαδρομές μέσα στην φύση και φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Ο βαθμός δυσκολίας τους έιναι μικρός μιας και μιλάμε για αρκετά βατά μονοπάτια μέσα σε χαμηλή βλάστηση. Το καθένα απο αυτά καταλήγει σε ενδιαφέροντα σημεία με εντυπωσιακή θέα.

Μερικά απο τα μονοπάτια καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν το καλοκαίρι του 2017 από ομάδα εθελοντών απο τον ορειβατικό Σύλλογο “Βριλλησος” σε συνεργασια με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας έχει εντάξει στο ετήσιο πρόγραμμα του την ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού με κάθε δυνατό τρόπο έτσι ώστε τα μονοπάτια αυτά να είναι επισκπέψιμα τόσο απο τουρίστες όσο και απο τους ίδιους τους Θυμαινιώτες.

Θύμαινα – Σελάδα – Πάπας
Το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο απο αυτά είναι αυτό που ξεκινάει απο τον κεντρικό οικισμό και πηγαίνει στο διάσελο της Σελάδας. Εκεί το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο με το πρώτο να συνεχίζει προς στο ψηλότερο σημειο του νησιού, την κορυφή του Πάπα με υψόμετρο 470 μέτρα. Η θέα απο το σημείο αυτό είναι μοναδική αφού αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της ακτογραμμής του συμπλέγματος των Φούρνων Κορσεών και το απέραντο γαλάζιο του Ανατολικου Αιγαίου.

Σελάδα – Καριώτικο -Αγιος Νικόλας – Θύμαινα
Το δεύτερο μονοπάτι περνάει απο την θέση “πηγάδι” στο Καριώτικο, κατεβαίνει μέχρι την παραλία του Καριώτικου και μετά απο μια σχεδον παράκτια διαδρομή  μέσα απο πυρνάρια και φίδες καταλήγει στον  όρμο του Αγιου Νικόλα. Απο τον Αγιο Νικόλα ο επισκέπτης μπορεί να επιστρέψει στον οικισμό της Θύμαινας ακολουθώντας μια πολύ ευχάριστη διαδρομή απο τον χωματόδρομο που ενώνει τις δύο περιοχές. Έτσι ακολουθείται μια κυκλική διαδρομή που δίνει την δυνατότητα στον κάθε πεζόπορο να δεί κυριολεκτικά την μισή Θύμαινα με το πλεονέκτημα να μην επιστρέψει πίσω απο το ίδιο μονοπάτι.

Θυμαινα – Κάμπος – Αγιος Γεώργιος
Ενα άλλο όμορφο μονοπάτι, πολύ βατό και μικρότερης διαδρομής έιναι αυτό που ξεκινάει απο τον Κάμπο και καταλήγει στο όρος Τσίμπες, όπου βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ακολουθώντας στην αρχή τον χωματόδρομο που καταλήγει στον Καμπο περνώντας μέσα απο ελαιόδεντρα και μικρά καλύβια και στην συνέχεια βαδίζοντας το ανηφορικό ευδιάκριτο μονοπάτι ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει πολλές εναλλαγές τοπίων που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Η άφιξη στην κορυφή και η θέα προς τα Δωδεκάνησα θα σας αφήσει εκστασιασμένους.

Υπάρχουν ακόμα μερικά μονοπάτια που διασχίζουν το νησί και πηγαίνουν σε διαφορετικά σημεία όπως το Αμπελάκι, το Τραχήλι, το Κλεφτολίμανο κ.α, τα οποία όμως δεν είναι ακόμα σηματοδοτημένα. Παρόλα αυτά αποκαλύπτουν εξαρετικές πτυχές του νησιού που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε. Οι ντόπιοι τα γνωρίζουν και μπορούν να σας παρέχουν σχετικές πληροφορίες.

 

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΞΩΚΛΗΣΙΑ >